0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Wat doe je bij schouderklachten? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Wat doe je bij schouderklachten?

Geschreven door Annelies Noyens op 25/03/2023

SCHOUDERPIJN? Ben jij er al mee geconfronteerd geweest?

De kans is groot, want het is de 3e meest voorkomende musculoskeletale klacht. Het is een klacht die langdurige beperkingen kan geven: na 1 jaar hebben 40% van de mensen nog steeds klachten.

 

Wij hebben hier onlangs een recente WETENSCHAPPELIJKE UPDATE gevolgd van fysiotherapeut ADAM MEAKINS, die een expert is op wereldvlak.

 

Wat nemen we mee uit de cursus die we bij hem hebben gevolgd:

 

Schouderklachten zijn iets heel complex. Er zijn weinig goede diagnosticerende testen om iets aan te tonen of uit te sluiten. Dus het heeft ook geen zin om daar veel tijd aan te besteden in onze therapie.

Bovendien moeten we heel voorzichtig zijn met het koppelen van klachten aan letsels zichtbaar op scans. Recentere onderzoeken tonen aan dat scheuren van de schouderpezen, bursitis, artrose van het AC gewricht, labrumscheuren horen bij een normaal verouderingsprocesen sowieso niet steeds tot klachten leiden. Men ziet het zelfs evenveel terugkomen aan de pijnlijke en niet pijnlijke zijde. Hier een duidelijk overzicht uit één bepaalde studie van 2019. Andere onderzoeken tonen een significant groot aantal (50-65%) letsels aanwezig bij een populatie zonder klachten.

 

Of je al dan niet klachten ontwikkeld, wordt mede door bijkomende andere factoren beïnvloed. Hoe groter de weefselschade, hoe groter de kans dat je klachten krijgt maar dit is niet sowieso het geval… iemand met veel weefselschade kan door een gezonde levensstijl (voldoende beweging, gezonde nachtrust, gezond dieet, goede coping, weinig stress, lokaal onderhouden spiercorset,...) geen klachten ervaren maar omgekeerd kan iemand met weinig structurele schade toch felle pijnklachten hebben doordat andere negatieve factoren zijn/haar emmer sneller doen overlopen.
Als bewegingstherapeuten kijken we vooral naar een gezond beweegpatroon en onderzoeken we of er een verminderd lokaal uithoudingsvermogen is van het spiercorset en waar nodig proberen we jullie attent te maken voor andere negatieve factoren. Durf je niet meer bewegen en houd je zo problemen in stand of omgekeerd luister je te weinig naar signalen. Ook op het vlak van andere domeinen maken we jullie attent op negatieve factoren (roken, drankmisbruik, weinig slaap...).

 

Om het eenvoudig voor te stellen zijn er 3 soorten schouderletsels:

  • beperking in MOBILITEIT (osteoartrose, frozen schouder,…)
  • INSTABIELE SCHOUDERS (eerdere luxaties of mensen met onderliggende hypermobiliteit,..)
  • VERZWAKTE SCHOUDERS Regelmatig zien we mensen met sterk actieve triggerpunten rondom nek en schouderblad. Onderzoek toot aan dit vaak een teken is van verzwakking.

Het belangrijkste onderdeel van de therapie waar we als praktijk op inzetten en waar deze cursus ons nog eens in bevestigd, is het geven van ADVIES:

  • Welke bewegingen mag ik als patiënt doen en wat zal helpen om mijn klachten te doen verbeteren?
  • Kan het kwaad dat ik mijn arm boven mijn schouder beweeg of doe ik dat beter niet?
  • Mag ik absoluut geen pijn hebben of kan pijn geen kwaad en hoeveel pijn mag ik hebben?
  • Mag ik nog sporten?

Dit zijn vragen die we dagelijks krijgen en op basis van jullie verhaal geven we daar een concreet antwoord op. Uiteindelijk is het belangrijk dat we jullie zo snel mogelijk aan het bewegen krijgen op een manier dat je er zo goed als geen last van hebt. HET BEWEGEN VAN STRUCTUREN IS DE BASIS VAN HERSTEL!! Het uiteindelijk doel is dat je alle soort bewegingen terug kan uitvoeren (duwen, trekken, heffen, draaien,…). In geval van verzwakkingen rondom het schoudergewricht zijn krachtoefeningen noodzakelijk in deze revalidatie. Zij zijn effectief zolang je het maar lang genoeg volhoudt (min 3 maanden) en frequent genoeg (3/week) doet. Een schouderrevalidatie is meestal van langere duur. Onze uitdaging is dan ook dat we jouw revalidatietraject vooral uitdagend en plezant proberen te houden ;)!

Heb je vragen: info@movingtargets.be

Over beweging gesproken en het plezier ervan.. Na de paasvakantie start onze FAMILY FIT CUP! Wil jij de banden met je kind wat extra aanwakkeren door samen een sportieve uitdaging aan te gaan? Doe dan zeker mee!

inschrijven: info@movingtargets.be

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram