0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Waarom zijn wij zo fan van functioneel trainen? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Waarom zijn wij zo fan van functioneel trainen?

Geschreven door Annelies Noyens op 25/08/2022

Vanaf 6 september start bij ons weer het sportprogramma FIT FUN FUNCTIONAL. Waarom zijn wij zo fan van functional training zowel in de (sport)revalidatie als in onze sportlessen, dat leggen we hier verder uit:

Met functionele training IMITEER JE JE DAGELIJKSE BEWEGINGEN. Je focust op het trainen van bewegingen terwijl je bij een klassieke fitnesstraining focust op het GEÏSOLEERD TRAINEN van spieren. De beweging op een fitnesstoestel is altijd begeleid door het apparaat en geeft je WEINIG VOORDEEL naar coördinatie en evenwicht.

 

Voorbeeld: je wil je baby/kleinkind optillen en in de lucht houden
Je denkt dan waarschijnlijk: “Hier heb ik armspieren voor nodig, dus ik zal die maar eens wat meer oefenen." In feite gebruik je niet alleen je armen maar juist ook je benen, billen en core. Als je een schouderpress uitvoert in de fitness dan train je je spieren rond het schoudergewricht maar eigenlijk doe je niets vanuit je core, bovendien is er ook geen garantie dat je deze spieren gaat integreren in heel deze spierketen als je de volgende keer jouw kindje in de lucht steekt. Door zuiver analytisch te trainen vergroot je basiskracht en dit is zeker een meerwaarde bij sterke zwakte (bvb bij de start van een revalidatie postoperatief) maar functioneel trainen heeft een veel grotere meerwaarde.

Echter de aansturing van verschillende spieren in een welbepaalde volgorde train je hier namelijk niet mee en dat is coördinatie en zowel in ons dagelijks leven als in onze sport doen we constant zoveel bewegingen waarbij we veel spiergroepen tegelijkertijd aanspreken. Door juist bewegingen te gaan trainen train je je zenuwstelsel en evenwicht. Hoe groter je motorische basis is, hoe beter je je dagelijkse bewegingen aankan. Het maakt je fitter en het verbetert je sportprestaties.

 

Zowel in onze REVALIDATIE als in onze SPORTLESSEN trainen wij zoveel mogelijk functioneel.

 

Functioneel trainen bestaat uit 7 BASISBEWEGINGEN:

 

SQUAT

LUNGE

DRAAIEN

DUWEN

TREKKEN

BUIGEN

 

 

LOPEN

In ons dagelijks leven doen we steeds een combinatie van deze bewegingen.

 

In de revalidatie is elke oefening gelinkt aan een beweging die je voor je sport nodig hebt of voor je dagelijks leven. Hier wordt in jouw traject zo goed mogelijk op ingespeeld.

Functioneel trainen is trainen met een functie.

Je traint bewegingen die je wil verbeteren en misschien al lang niet meer doet. Door ze aan te leren op een juiste manier en vaker te gaan doen, wapen je je om daar volgende keer GEEN LAST van te krijgen.
- geen schouderlast bij het ramen poetsen,
- geen ruglast bij de haag te snoeien
- geen last meer van je knieën bij het afremmen tijdens een wedstrijdje paddel ...

noem maar op💪.

Maar ook op sportief vlak TER VERBETERING VAN PRESTATIES: backhand beter uitvoeren bij het tennissen of functioneel trainen om een goede looptechniek langer te kunnen aanhouden in jouw run.

 

Wil jij je fitter, steviger voelen in het dagelijks leven dan zijn onze FIT FUN FUNCTIONAL LESSEN zeker een aanrader!

 

SPORTIEVE GROETEN,

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram