0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Waarom zijn dagelijkse rustpauzes even belangrijk dan vakantieperiodes? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

Ā 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Waarom zijn dagelijkse rustpauzes even belangrijk dan vakantieperiodes?

Geschreven door Annelies Noyens op 18/09/2023

Nog even en het isĀ VAKANTIEšŸ˜Ž!

Voor sommige betekent dit de nodige deadlines afwerken met bijgevolg wat extra overuren maken.Ā  Adrenaline wordt de hoogte ingejaagd en dat kan bij enkelingen leiden tot ziek zijn in de eerste dagen van de vakantie. Mensen die onder het jaar weinig pauzes of een dagje vrij nemen zijn doorgaans al hoge niveauā€™s van adrenaline gewend. De omschakeling tussen het harde werken en de periode van complete rust is een soort shock voor je systeem en dan bestaat de kans dat je wel eens crasht met de nodige klachten (hoofdpijn...) en/of ziek wordt.

 

Indien je dit ervaart tijdens je vakantie dan wordt het misschien wel eens tijd om minder diep te graven in je energiereserves tijdens het jaar.

 

Chronische stress is heel schadelijk voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je veel sneller klachten gaat ontwikkelen. De spanning in je spieren gaat de hoogte in en je gaat gemakkelijker spier- of gewrichtspijnen ontwikkelen. Maar evenzeer op mentaal vlak leidt dit tot concentratie- en vermoeidheidsproblemen.

Bekijk het als een vat dat sneller gaat overlopen.

 

Een vakantieperiode is belangrijk maar korte pauzemomenten in de loop van elke dag zijn van even grote belang.

Elke dag zou er ruimte moeten zijn om te ontspannen om dingen te doen die je leuk vindt en die je energie geven. Onderbrekingen van het werk zijn heel belangrijk om je brein en je lichaam gezond te houden! 8u aan een stuk non stop zitten zonder mentale rustmomenten (scherm en smartphone vrij) is nefast voor je concentratie en bovendien worden je spieren en gewrichten constant op een zelfde manier belast. Door een gebrek aan beweging ontstaat er een zuurstoftekort in de weefsels van je lichaam.

 

De laatste jaren zien wij meer en meer patiĆ«nten die onderliggende chronische stress vertonen en daardoor sneller klachten ontwikkelen en deze mede in stand houdenĀ door deĀ levensstijl die ze hebben.

 

ā˜ļøWat raden wij aan:

 

  • Korte pauzemomenten (zonder scherm) in de loop van de dag zijn de beste investering om je weerbaarder te maken tegen stress, idealiter maak je er een beweegmoment van!

Hier een mogelijk bureauwork-out!

https://movingtargets.us3.list-manage.com/track/click?u=5585436a5f35d8526e94a01b8&id=530304ebc6&e=f579a1001c

  • Varieer in je houding een hele dag door.

Ā  Ā  Ā  Ā  Ā "De beste houding is de volgende houding!"

  • Koop een zit/sta bureau
  • Maak een korte wandeling tussen je werkuren door.
  • De meest problemen van lange tijd zitten, treden op thv nek en schouder. Beweeg regelmatig je armen. Wij hebben aangepaste oefeningen voor nek en schouderregio. (info@movingtargets.be
  • Las een paar sportmomenten in gedurende de week. Sporten zorgt voor mentale en fysieke ontspanning enĀ het maakt je weerbaarder tegen stress.

 

 

sportieve groetjes,

Moving Targets team

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram