0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Waarom kan je beter niet stilvallen in het tussenseizoen? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Waarom kan je beter niet stilvallen in het tussenseizoen?

Geschreven door Annelies Noyens op 21/04/2022
 

Binnenkort loopt het sportseizoen voor enkele sporten weer op zijn einde en vallen sommigen onder jullie een paar weken STIL.

Je zou kunnen denken… ”Niet slecht even een rustperiode inlassen, de batterijen terug opladen en dan er weer stevig invliegen.”

Helaas houdt dit wel enig RISICO in. Wist je dat de MEESTE BLESSURES opgelopen worden bij de VOORBEREIDINGSFASE of wanneer je NA EEN PERIODE VAN NON-ACTIVITEIT het sporten terug opneemt.

Zo ook als je met een blessures zit, is het beter om een alternatieve trainingsvorm te zoeken zodat je ACTIEF kan blijven. Het stimuleert trouwens het herstel van de belastbaarheid van je weefsel.

Hoe kunnen wij jou hierbij helpen:

  • Wij bieden alternatieve trainingen aan voor de periode off season (SUMMER FIT EN BETTER RUN zie verder), maar kunnen ook alternatieve trainingen op maat samenstellen.
  • Je kan bij ons je loopstijl laten analyseren en/of je zwaktes laten screenen met een bijbehorend aangepast oefenschema.
  • Bij een blessure krijg je zo snel mogelijk een aangepast oefenschema (stabilisatie-, kracht- en conditietraining) om je zo snel mogelijk weer aan het sporten te krijgen.

meer info : info@movingtargets.be of 0486/483584

 

Waarom is stilvallen nu zo een probleem?

De belastbaarheid van structuren in je lichaam (pezen, spieren, kraakbeen, botten,…) wordt bepaald door hoe je deze wekelijks prikkelt. Als jij bijvoorbeeld wekelijks 3 keer per week gaat lopen dan stimuleer je en onderhoud je je botactiviteit en de aanmaak van kraakbeencellen. Je traint je spieren en pezen. Doe je dit enkele weken niet dan zie je dat de kracht van die structuren achteruit gaat. Als je dan met dezelfde trainingsintensiteit terugstart, dan is de kans groter dat deze structuren deze belasting niet meer gaan aankunnen en op een gegeven moment het begeven met acute verrekkingen, krampen, scheuren, mistrappingen… tot gevolg.

 

Recente literatuur (Gabbett et al, 2020) heeft een gemakkelijke en betrouwbare tool ontworpen om jouw optimale trainingsbelasting te berekenen. Er wordt gekeken naar jouw ACUTE trainingsbelasting (die van de laatste week) en jouw CHRONISCHE trainingsbelasting (gemiddelde van de laatste 4 weken).

 

  • trainingsbelasting van 1 training =  trainingsintensiteit of RPE (score op schaal van 1-10) X duur training (minuten)
  • acute trainingsbelasting = som van 7 dagen (trainingsintensiteit of RPE (score op schaal van 1-10) X duur training)
  • chronisch trainingsbelasting = gemiddelde van 4 weken

 

De verhouding tussen jouw acute (som van de laatste week) en chronische trainingsbelasting (gemiddelde van de laatste 4 weken) ligt ideaal tussen de 0,8- 1,3.

Indien deze verhouding boven 1,5 uitkomt dan kom je in de gevarenzone terecht voor blessures.

 

☝️Deze formule toont aan hoe belangrijk het is om bezig te blijven, want als je chronische trainingsbelasting serieus afneemt, dan wil dit zeggen dat indien je terug start weer heel rustig moet opbouwen gezien je anders snel die grens van 1,5 bereikt.

 

 

"Maar na zo’n volleybal-, basket- of voetbalseizoen kan ik even geen bal meer zien🙃!!"
Voor de mindset is het ook goed dat je lichaam iets anders doet dan de sport die je een jaar lang gedaan hebt.

Blijf dus TOCH ACTIEF maar doe eens IETS ANDERS.

 

👉 Ga als voetballer, basketballer of volleyballer eens zwemmen of fietsen. Of doe eens een paar weken stabilisatie- of krachttraining in het tussenseizoen of werk aan je conditie door te blijven lopen.

👉 Als loper kan je even een break nemen door wat meer te focussen op krachttraining of eens te gaan klimmen, zwemmen.

 

Helaas zien wij in de praktijk geblesseerde sporters pas veel te laat. Ze zijn soms al 2-3 weken niet aan het trainen voor hun eerste consult. Hoe LANGER deze periode duurt hoe MINDER BALASTBAARDER structuren worden en hoe LANGER het duurt vooraleer ze hun SPORT terug BEOEFENEN. 

☝️Indien je je blesseert, consulteer ons zo snel mogelijk (info@movingtargets.be). Als kinesist zijn we gespecialiseerd in het geven van de optimale belasting die het weefsel op dat moment aankan, zodoende je zo snel mogelijk kan herstellen.

Als jij je enkelligamenten scheurt, kan je misschien niet direct voetballen maar je kan je conditie wel nog onderhouden door te fietsen, te roeien, te zwemmen en een aangepast oefenschema.

 

Heb je graag meer info rond een revalidatie
👉 info@movingtargets.be of 0486/483584

Heb je nog geen plannen in het tussenseizoen?  Misschien vind je bij ons nog wel een leuk alternatief van training terug🤩.
Wij bieden ook de mogelijkheid voor clubs om iets op maat te maken.

 

PROGRAMMA BETTER RUN:
Wat: kracht- en stabilisatieprogramma van 6 weken specifiek voor lopers  De nadruk wordt gelegd op het verstevigen van de belangrijkste spiergroepen in het kader van het lopen en dit gecombineerd met sprong- en loopdrills. Deze sessies geven een extra boost aan je looptrainingen en leren je welke oefeningen nuttig kunnen zijn naast je loopworkouts.
Voor wie: de regelmatige loper die minder kans op blessures wil hebben en zichzelf wil verbeteren in loopefficiëntie
Prijs: 90 euro
Wanneer:
start 8 juni - 13 juli
woensdagavond van 20u - 21u
min 6 deelnemers max 8 deelnemers
Inschrijven: info@movingtargets.be 

 

SUMMER FIT:
Op zomerse melodiën krijgt je een circuit voorgeschoteld van cardio-, core- en krachttraining afgewisseld met korte HIIT (high intensity intervallen) en een portie fun games.

Prijs:

per beurt: 14 euro
10 beurtenkaart: 120 euro

Wanneer:
elke dinsdagavond 19u-20u van half juni tem eind augustus

(indien voldoende inschrijvingen mogelijks extra les dinsdag 20u -21u)

Inschrijven: info@movingtargets.be

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram