0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Waarom ervaar ik steeds rugklachten na het werken in de tuin? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Waarom ervaar ik steeds rugklachten na het werken in de tuin?

Geschreven door Annelies Noyens op 03/05/2021

Dit is ons ADVIES om minder snel klachten te krijgen:

 

Is in de tuin werken met gebogen rug slecht?

 

Neen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken is vooroverbukken helemaal niet slecht voor je rug. Het probleem is vaak dat je banden en spieren deze zwaardere voorovergebogen houding niet zo gewend zijn als je zo plots een hele namiddag gaat staan. Je laat deze structuren niet voldoende wennen aan deze vorm belasting en dan kan er reactie komen.

 

TIP:

👉 WISSEL voorovergebogen en gestrekte houdingen zoveel mogelijk met elkaar AF, zodat spieren en banden de tijd krijgen om te rusten en zodat niet altijd dezelfde structuren belast worden.

👉 Buig niet steeds vanuit je heupen/rug naar voor maar buig ook eens door je KNIEEN

👉 Neem regelmatig eens een BREAK.

👉 Als je al lange tijd geen zwaarder fysiek werk gedaan hebt, ga dan niet een hele namiddag liggen spitten of snoeien met een lange hefboomschaar. Doseer ⏰ en doe niet alles in 1 keer. Laat je lichaam langzaam wennen aan deze nieuwe belasting.

👉 Wissel zwaardere tuinactiviteiten (spitten, snoeien met lange hefboomschaar.. ) af met lichtere activiteiten (onkruid wieden). Hoe meer je gebogen staat hoe zwaarder de activiteit wordt.

 

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op het tuinseizoen?

 

Train jezelf zoveel mogelijk FUNCTIONEEL:

Oefeningen moeten gericht zijn op de houdingen en bewegingen die je veel gaat aannemen en uitvoeren.  Hoe meer je die traint en doet, hoe sneller je lichaam zich aanpast en hoe minder kans op reactie nadien.

 

We hebben voor jullie 2 voorbereidende WORK-OUTS:

 

GEMAKKELIJKE VERSIE :

squat - death lift - vanuit kniezit rechtkomen

 

 

MOEILIJKE VERSIE :

3D squat - death lift op 1 been - lunge met rotatie

 

Wil je meer weten over functioneel trainen, aarzel niet om ons te contacteren 💻. Ook op ons Facebook en Instagram kanaal geven we handige tips weg rond functioneel revalideren en trainen.

We wensen jullie verder een fijn tuinseizoen 🐝🦋🌷zonder kwaaltjes!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram