0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Hoe scoor jij op onze targets? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Hoe scoor jij op onze targets?

Geschreven door Annelies Noyens op 26/04/2023

Aan het begin van de revalidatie stellen patiënten zichzelf vaak de vraag:

 

"Hoe komt het dat ik deze klachten/blessure nu krijg?" of "Had ik dit kunnen voorkomen?"

 

Klachten en blessures volledig voorkomen daar is geen recept voor, maar je kan wel het risico drastisch verminderen dat ze voorvallen.

 

Welke zaken zijn BELANGRIJK om in het oog te houden:

 

☝️ Als je een bepaalde activiteit gaat uitvoeren (haag scheren, ruiten kuisen, onkruid wieden,…) of sport gaat beoefenen (10km lopen, tennismatch spelen, wandeltrektocht,…) is het belangrijk dat je de NODIGE MOBILITEIT, (SNEL)KRACHT EN UITHOUDING hebt voor de taak of sport die je gaat doen.

 

☝️ Je moet jezelf REGELMATIG CONSISTENT en op VERSCHILLENDE MANIEREN BLOOTSTELLEN aan deze taak en sport. Als je 7 dagen in de Pyreneeën gaat wandelen, kan je best verschillende weken vooraf op regelmatige basis gaan wandelen.  Maar daarnaast is het ook goed dat je o.a. wat geoefend hebt op hoge op- en afstappen (box step ups), al dan niet met een gewicht. Specifieke krachttraining is dus van belang en tenslotte ook evenwichtstraining. Wandelen op bergpaadjes is immers uitdagender voor je evenwicht.

 

☝️ Bovendien moet je je zelf VOORBEREIDEN OP HET ERGSTE SCENARIO. Dit betekent je blootstellen aan allerlei mogelijke varianten. In geval van voorbereidingen op een wandeltocht gaan wij je als kiné uitdagen op verschillende manieren via allerlei duo taken. Enkele voorbeelden: box step ups met draaibewegingen van hoofd, lunges met een waterzak boven je hoofd of in je nek om je uit evenwicht te brengen, zijdelingse op- en afstappen vanuit allerlei posities,.. Een rots is ook nooit mooi recht gelegd en als je wandelt ben je ook nooit constant alleen met je voeten en je knieën bezig.

 

☝️ Voldoende NACHTRUST EN EEN GEZOND VOEDINGSPATROON vormen de basis om sterker te worden.

 

Uiteindelijk draait het allemaal om VOORBEREIDING. Hoe beter je voorbereid bent, hoe kleiner de kans op een blessure of klacht.

 

Jezelf voorbereiden op een blessure zou dus een betere strategie kunnen zijn dan preventie.

 

Vanuit deze denkwijze hebben we als praktijk onze TARGETS ontwikkeld

We hebben een tabel laten maken waarin zowel (snel)kracht- als uithoudingstesten worden weergegeven. Een deel van deze testen is wetenschappelijk onderzocht, een ander deel is uit praktijkervaring ontstaan. In de tabel werken we met verschillende kleuren. Hoe meer je evolueert richting het zwart, hoe beter je voorbereid bent op gelijk welke taak/activiteit. De KLEUR GROEN betekent voor ons de quota die je zou moeten bereiken om PREVENTIEF AL GOED VOORBEREID te zijn. Scoor je lager, dan weet je dat dit een werkpunt is voor jou💪.
Hou ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om deze groene band te bereiken, maar tem 40 jaar is dit zeker een haalbare kaart.

 

We lichten een paar testen even toe

SIDE PLANK:

Ga op je zijkant liggen met je benen gestrekt en gesteund op je onderarm. Maak 1 lijn van je schouder tot je voeten en houd deze positie zolang mogelijk aan zonder dat je je bekken naar beneden laat zakken.

Hoe beter je hierop scoort, hoe beter je zijdelingse stabiliteit is. Dit is nuttig voor alle eenbenige activiteiten zoals lopen, op 1 been staan, wandelen,.. maar ook belangrijk naar rugklachten toe.

 

HORIZONTALE ABDUCTIE TEST:

Ga op je buik liggen en houd je armen gestrekt naast je op 90° van je. Houd een gewichtje van 0,5kg (vrouwen) of 1 kg (mannen) in elke hand. Lift je armen van de grond en houd deze positie zolang mogelijk aan.

We zien bij pc werkers vaak een verzwakking van de achterste musculatuur. Dit is een middel om te kijken hoe het met de uithouding van deze spieren staat en direct ook een middel om ze te verstevigen.

 

 

EENBENIGE SQUAT:

Ga op 1 been staan en met het andere been in de lucht. Zak door je been en tik met je bil een stoel achter je en duw je terug recht. Houd je evenwicht, zorg ervoor dat je met je andere been niet de grond raakt. Probeer je knie mooi recht boven je voet te houden.

Dit is een nuttige test om te zien of je bilspierkracht optimaal is, nodig voor intensere activiteiten zoals loopsporten. Ben je in staat om sprongkrachten voldoende op te vangen

Doe de tests en hopelijk geraak je aan onze groene targets, anders is er werk aan de winkel😉!

 

Heb je nog verdere vragen of interesse in een aangepast schema op maat:

info@movingtargets.be

0486/483584

PS:
Wist je dat onze FFF-ers dit jaar ook getest worden op onze TARGETS? Doe je binnenkort graag mee voor de summer fit groepslessen (dinsdag 19u of 20u), geef gerust een seintje.

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram