0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Hoe creëer ik gezonde gewoontes? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Hoe creëer ik gezonde gewoontes?

Geschreven door Annelies Noyens op 20/12/2021

Binnenkort is het weer zover en wordt er gegooid met grote voornemens voor het nieuwe jaar.

 

“Ik ga stoppen met roken”

“Ik wil fit zijn.”

“Ik wil geen rugklachten meer.”

“ik wil geen pijn meer aan mijn knie.

 

Als kinesitherapeut worden wij dagelijks geconfronteerd met deze DOELEN.
Alles in dit proces start bij verandering van gewoontes.

Hoe zorgen we er samen voor dat jij geen rugklachten meer krijgt of dat die knie niet telkens weer opspeelt? Of hoe geraak je terug fit?
Op lange termijn is regelmaat de weg naar succes en de daaraan gekoppelde gewoontes.

 

 

Hoe krijg je nu elementaire GEWOONTES ingebouwd?

Waarom slaagt de ene patiënt er zonder moeite in om zijn oefeningen te blijven doen en de ander niet? Waarom heeft de ene meer moeite om het sporten te blijven volhouden dan de andere?

 

 

  1. Echte gedragsverandering is een identiteitsverandering

Je kunt beginnen aan het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte doordat je gemotiveerd bent, maar je houdt het alleen maar vol doordat het een onderdeel wordt van je identiteit. Iedereen kan zichzelf overtuigen om een paar keer naar de fitness te gaan of gezond te eten, maar als je niet de overtuiging achter het gedrag verandert, is het moeilijk om langdurige veranderingen vol te houden.

Wat je doet, geeft aan wie je denkt te zijn, of dat nu bewust of onbewust is:

  • Als je trots bent op de omvang van je spierballen, zorg je ervoor dat je nooit een oefening overslaat voor je bovenlichaam.
  • Als je trots bent op je sjaals, dan besteedt je waarschijnlijk elke week uren aan breien.
  • Als je waarde hecht aan je lichaam, dan eet je gezond en beweeg je regelmatig.
  • Als je iemand wil zijn die zorg draagt voor zijn knie, dan doe je de dingen die nodig zijn om de functie van je knie optimaal te houden.

Bovendien komt je identiteit voort uit je gewoontes. Elke handeling is bewijs voor de persoon die je graag wilt worden.

 

2.  Kleine gewoontes maken een groot verschil.

Onderzoek toont aan dat ELKE DAG 1% VERBETERING OP EEN JAAR TIJD 37 KEER VERBETERING kan geven. Helaas zien we de waarde van kleine veranderingen niet altijd omdat ze er op dat moment niet erg toe lijken te doen. Als je drie dagen naar de fitness gaat, ben je nog steeds niet in vorm. Als je drie dagen je grote teen, die wat stijver is, mobiliseert, dan ga je nog niet veel verschil merken in mobiliteit. De resultaten ervan lijken nooit snel te volgen. Daarom keren we weer terug bij onze oude gewoontes.

☝️SUCCES IS HET SUCCES VAN DAGELIJKSE GEWOONTES EN NIET VAN EENMALIGE TRANSFORMATIES!

Als jij met stijve heupen zit en je gaat elke dag 3 keer 1 minuut je heupen mobiliseren dan ga je na een jaar tijd je heupen veel verder krijgen in hun bewegingen. Je lichaam past zich aan de bewegingen die je het oplegt.

3 keer 1 minuut, wat denk je? Probeer onderstaande oefening een keer!

 

 

3.   Koppel gewoontes aan andere gewoontes.

Je poetst elke dag je tanden 2 keer gedurende 2 minuten. Je hebt misschien last van je achillespezen. Elke dag gedurende 4 minuten je achillespezen trainen kan op enkele weken tijd een enorme verbetering geven in klachten.

Door deze oefeningen te koppelen aan je tandenpoetsentijd ga je je identiteit versterken, namelijk iemand die zorg wil dragen voor zijn achillespezen en dan is de kans groot dat je nog meer oefeningen gaat doen.

Wil jij iets doen aan je achillespeesklacht? Het kost slechts 2 minuten van je tijd :

 

4.  Visualiseer je gewoontes

Om op lange termijn gewoontes vol te houden, visualiseer je je goede gewoontes met kruisjes👍 op een kalender of met smileys😀.

Positieve bekrachtiging is de beste remedie om je daden te gaan herhalen.

 

5.   Start klein

Als je een oefenroutine wil inbouwen, je wil richten op een vervelend klacht of je voedingsgewoonte wil aanpassen, dan is de grootste bekommernis TIJD. Waar vind ik de tijd? Start daarom steeds heel klein. Hoe druk je het ook hebt, 2 minuten in een dag heb je altijd over.  In 2 minuten kan je natuurlijk niet alles doen wat je zou willen doen, maar het is het begin van het vastzetten van een gewoonte. En zoals we hierboven beschreven hebben, kan een kleine gewoonte een heel groot sneeuwbal effect teweegbrengen op lange termijn!  Hoe meer je het gaat doen, hoe meer je jezelf gaat bevestigen in je eigen identiteit en hoe meer je je gewoontes gaat uitbreiden in tijd.

Start dus in januari niet met een doel dat je in februari alweer gaat opgegeven, maar begin met een goede gewoonte na het tandenpoetsen dat maar 1 minuut van je tijd vraagt. Doe je mee met deze MOBILITEITSFLOW? 😉

 

Wil je in het nieuwe jaar je klachten aanpakken of zit je met vragen 👉 info@movingtargets.be of maak een afspraak op www.movingtargets.be

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram