0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Deze 5 mythes rond lopen horen wij wekelijks 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Deze 5 mythes rond lopen horen wij wekelijks

Geschreven door Annelies Noyens op 07/08/2021

Lopen is slecht voor mijn gewrichten! Je krijgt er sneller artrose van.

 

NIET WAAR!

Lopen is GEEN risicofactor voor knie - of heupartrose. Wetenschappelijk is er geen directe link gevonden. Recent onderzoek toont aan dat lopen zelfs een beschermende factor kan hebben op microniveau.
Door te lopen ga je het risico zelfs verlagen. (niet lopers: 10,2% op artrose en recreatieve lopers hebben slechts 3,5%)

Wat zijn WEL risicofactoren?

👉 LEEFTIJD: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op artrose. Dit is helaas niet aan te pakken 😉.

👉 OVERGEWICHT

Dus als je 40 bent en nog nooit gelopen hebt, laat je dan niet afschrikken dat je sneller osteoartse gaat krijgen als je ouder bent. Het voordeel van lopen is dat je je gewicht onder controle houdt en dat je gemakkelijk gewicht verliest. Op die manier pak je ook overgewicht aan, wat juist wel een belangrijke risicofactor vormt voor osteoartrose. Bovendien heeft lopen nog zoveel extra cardiovasculaire voordelen!

TIP:
Als je start, doe dit dan heel langzaam. Het eerste jaar heb je de meeste kans op blessures. Wees voorzichtig met je snelheid en met heuveltraining. Bouw eerst je volume op en doe dit maximum met 10% per week.

 

Lopen is een sportactiviteit met weinig risico op blessures.

 

NIET WAAR!

Lopen is een gemakkelijke sport om te doen maar helaas wel zwaar voor je gestel. De kans op BLESSURES ligt HOOG. Tot 80 % van de mensen die gelopen heeft, heeft ooit te maken met een blessure🙀.

Lopen is een impactsport waarbij telkens 2,5 tot 3 keer je lichaamsgewicht moet worden opgevangen en dat is veel, maar trainbaar. Gelukkig zijn de meeste letsels goed revalideerbaar.

 

 

Meer lopen is beter (>5 per week)

 

NIET WAAR!

 

Stel je zit helemaal in de runnersflow en je beslist om in plaats van 3 keer 6 keer te gaan lopen in de week. Zoals met zoveel zaken in het leven is "teveel nooit goed".

Een recente studie toont aan dat het beoefenen van uithoudingssporten waarbij je minder dan 2 dagen rust neemt per week, je risico op blessures met 520% doet toenemen🤔.

 

Lopen verlaagt je kans op sterfte tov mensen die sedentair zijn, maar dit geldt alleen als je niet overdrijft, want langer dan 4 uur lopen per week, doet de voordelen van lopen in het niets verdwijnen en zorgt ervoor dat je mortaliteit evenveel is dan sedentaire mensen.

☝️Het gezondheidsvoordeel is het grootst als je tussen de 1-2u per week loopt. 

TIP:
Zoals voor veel dingen heeft je lichaam vooral nood aan AFWISSELING. Je eet ook niet elke dag pasta of zalm. Wissel lopen eens af met zwemmen of fietsen of doe een keer krachttraining. Hoe meer uren je loopt hoe groter de kans op blessures en bore out.
Beschouw je lichaam als je BESTE VRIEND en straf jezelf niet door harder te trainen als je je niet goed voelt. Neem eens een snipperdag als je verkouden bent of minder goed geslapen hebt door kinderen die jouw nachtrust verstoren.

 

 

 

Krachttraining is niet noodzakelijk voor lopers. Je wordt er breder van en minder efficiënt.

 

NIET WAAR!

 

Lopen is een impactsport. Je lichaam moet bij elke pas 2,5 tot 3 keer je lichaamsgewicht opvangen.

Krachttraining kan het risico op blessures met 50% doen dalen. Het helpt je prestatie en kracht te verbeteren en je gewrichten te stabiliseren.

Naarmate we ouder worden, wordt dit nog belangrijker gezien je spierkracht elk jaar met 1% afneemt en na je 65 met 2,5-3%.

INTERESSE in een aangepast schema op maat op basis van een functionele screening? Wij werken voor iedere patiënt/ sporter een oefenschema uit met onze physitrack app (video en uitleg).

IN OKTOBER EN NOVEMBER BIEDEN WIJ GRATIS SCREENINGS AAN.
interesse -->info@movingtargets.be

 

TIP:
Wissel je looptraining eens af met een krachttraining. 2 tot 3 keer per week lopen is ideaal en dat in combinatie met 2 keer krachttraining. Je lichaam houdt van afwisseling.

DOE JE NIET GRAAG OEFENINGEN OP JE EENTJE, WIJ BIEDEN OOK GROEPSLESSEN AAN WAAR KRACHTTRAINING AAN BOD KOMT.
maandagvoormiddag (9u15-10u15) light versie
dinsdagavond (19u-20u of 20u-21u) gewone versie
donderdagavond (19u-20u of 20u-21u) gewone versie
inschrijven --> https://www.movingtargets.be

 

Stretching voorkomt blessures!

 

NIET WAAR!

 

Stretching kan goed voelen, maar er is geen wetenschappelijke evidentie dat door te stretchen je blessures gaat vermijden.

Agressief stretching in lange statische posities zou je prestatie kunnen doen verminderen de eerste 24 uur.

TIP:
Wil je efficiënt omspringen met je tijd, dan kan je beter krachttraining doen. Je brengt spieren onder belasting gecontroleerd op lengte. Je ervaart op die manier het goede gevoel van stretching én je hebt de voordelen van krachttraining.

 

TRAIN SMART AND BE KIND FOR YOURSELF

 

sportieve groetjes,

Moving Targets team


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram