0486/48.35.84
Kine- & Sportpraktijk - Werchtersesteenweg 74, 3130 Betekom
info@movingtargets.be

Onze nieuwsbrieven

Blog berichten

Home > Blog >  Beweeg ik voldoende om gezond te blijven? 
Wil jij je ook graag inschrijven op onze nieuwsbrief?

Tips & Tricks

Ben je het beu om regelmatig klachten te hebben en van het ene probleem in het andere te sukkelen.
Zou je graag jouw klachten voor kunnen blijven zodat je de dingen kan doen die je graag doet?
Wil je je gezondheid graag zelf in handen nemen?
Dan is onderbouwd advies en gerichte info een heel belangrijk aspect. Op het internet circuleert veel maar waar kan je op vertrouwen.

 

Blijf up to date

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief dan krijg je van ons maandelijks advies rond een bepaalde gezondheidstopic gerelateerd aan beweging of bewegingsgerelateerde klachten. De info die we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en sterk gericht op ons proactief/preventief beleid

. Wil je naar een actieve en gezonde levensstijl evolueren dan kan deze post jou al een duwtje in de goede richting geven. Heb je verdere vragen of problemen, contacteer ons!

Beweeg ik voldoende om gezond te blijven?

Geschreven door Annelies Noyens op 10/09/2021

“Ik fiets elke dag naar het werk en toch is mijn conditie niet zo goed?”

“Ik zit heel de dag maar om aan mijn 10 000 stappen te komen, maak ik 's avonds nog een wandeling. Dan beweeg ik toch genoeg, niet?”

"Ik heb een drukke job die veel tijd vraagt. Ik beweeg weinig overdag maar ik compenseer dat door ’s avonds 3 keer per week intensief 1u te gaan fitnessen."

"Ik ben 50 jaar en vind van mezelf dat ik voldoende beweeg. Ik neem veel de fiets voor naar de bakker te gaan of de winkel. Ik laat elke dag de hond een uurtje uit. En ik probeer nog 2 keer per week te gaan lopen (45min). "

 

Herken je je in 1 van deze personen? Dan ben je toch nog NIET optimaal bezig volgens de wereld gezondheidsorganisatie🤔

Wat zou je dan WEL moeten doen om GEZOND te blijven (dus niet om fit te worden)?

 • MINIMUM 150 min (2,5u) matig intensief bewegen verspreid over verschillende dagen

matig intensief bewegen:

 • wandelen
 • fietsen
 • hond uitlaten
 • ramen lappen
 • rustig zwemmen
 • trap lopen (traag)

zwaar intensief bewegen:

 • traplopen (snel)
 • hardlopen
 • wielrennen
 • tennissen
 • voetbal
 • aerobic
 • squash

 

 • MINIMUM 2 keer per week spier - en botversterkende oefeningen🏋️‍♀️ Ouderen wordt aangeraden om dit te combineren met balansoefeningen.

 

 • Voorkom het lang zitten en doe af en toe eens een ....dansje!!🕺

 

DUS:
👉 Als je enkel beweegt van en naar het werk, dan gaat dit fietstochtje je helpen om te OVERLEVEN. Dit is namelijk de dagelijkse basisbeweging die je nodig hebt om gezond te blijven. Het zal NIET je conditie verbeteren. Als je futloos bent, overgewicht hebt en je energieker wil voelen, dan ga je méér moeten doen dan alleen maar naar het werk fietsen.
ADVIES: probeer 2-3 keer per week (dag om dag) een intensere sportactiviteit te doen

👉 Als je heel de dag zit en denkt dat je ’s avonds je tijd van het zitten goed kan maken door te wandelen of intensief te sporten.…helaas maar dan heb je het mis🤔.
Het negatieve effect van te lang stilzitten compenseer je NIET door je portie beweging ’s avonds. Toch niet als je je beperkt tot de wekelijkse aanbevolen hoeveelheid van 150 minuten beweging van matige intensiteit. Beweeg je elke week minstens 300 minuten matig intensief? Dán pas kun je de gezondheidsrisico’s van lang stilzitten neutraliseren.
ADVIES: Probeer elk half uur recht te staan en kleine korte beweegmomentjes in te lassen. Stilzitten ontregelt je metabolisme. Door recht te staan, schieten je spieren wakker, wat goed is. Ook je mentaal welzijn, vaart er wel bij.
Probeer tussendoor eens deze TAFELWORKOUT  of deel hem op in 3 stukjes.

https://www.youtube.com/watch?v=MIitvk7gMWg

 

👉 Misschien ben jij het type dat al veel te voet doet en met de fiets. Top👍! Je doet ook al iets aan jouw conditie door 2 keer intensiever te gaan lopen. Nog beter👍👍! Vergeet dan zeker niet wekelijks je krachttraining of spiertraining te doen. Dit ontbreekt bij veel mensen in hun training. Krachttraining kan heel eenvoudig zijn met je eigen lichaamsgewicht. In volgend filmpje ga je met je eigen lichaamsgewicht de belangrijkste spiergroepen trainen. (klik op de foto)

 

Hopelijk vinden jullie in september terug de weg naar een GEZONDE levensstijl en kunnen wij jullie inspireren naar een ACTIEVE levensstijl.

Train je graag in groep? Kom dan zeker een keertje meedoen met onze FIT FUN & FUNCTIONAL lessen.

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram